Toko

Toko tarkoittaa tottelevaisuuskoetta. Lyhennettä käytetään myös tottelevaisuuskoulutuksesta ja se on välttämätöntä jokaiselle koiralle. Perusteiden hallitseminen luo pohjaa muulle harrastustoiminnalle ja tukee arkipäivää.

Tokokokeet:

Kokeessa on neljä koeluokkaa: alokas (ALO), avoin (AVO), voittaja (VOI) ja erikoisvoittajaluokka (EVL). Yksi palkinto oikeuttaa luokanvaihtoon, kolmella 1. palkinnolla koira saa kyseisen luokan koulutustunnuksen ( TK1, TK2, TK3 ja TK4 ) mitalin kera ja siirtyy automaattisesti seuraavaan luokkaan.

Alokkaaseen osallistuvan koiran tulee olla vähintään kymmenen kuukauden ikäinen ja erikoisvoittajaluokassa 15 kuukautta.

Koira saavuttaa tottelevaisuusvalion ( FI TVA ) arvonimen saatuaan kolme kertaa 1. palkinnon erikoisvoittajaluokasta, vähintään kahdelta eri tuomarilta sekä näyttelystä vähintään laatumaininnan hyvä.

Eri liikkeitä:

Tokokokeessa on erilaisia liikesuorituksia, yksin sekä ryhmässä.

Perusliikkeinä kaikissa luokissa on paikallaolo, seuraaminen, luoksetulo ja estehyppy. Luokasta riippuen lisätehtävinä mm. kauko-ohjaus, lähettäminen määrätylle paikalle, tunnistusnouto sekä tavallinen nouto.

Paikallaolot suoritetaan ryhmäliikkeinä ja muut osiot yksin.

Suoritukset arvostellaan pisteinä, joilla on erilaiset kertoimet. Palkintosija määräytyy saavutettujen kokonaispisteiden perusteella.